Sodium Alginate

Nazwa INCI

Sodium Alginate


Nazwa Zwyczajowa

Alginian sodu


Funkcja w Kosmetyku

  • modyfikator reologii - zagęstnik
  • stabilizator


Działanie w Kosmetyku

Polisacharyd pozyskiwany z alg brunatnych, który wykorzystywany jest jako środek zagęszczający, żelujący i stabilizujący emulsje. Tworzy na powierzchni skóry ochronny film, który ogranicza nadmierną ucieczkę wody z naskórka. Wykazuje właściwości nawilżające, zmiękczające, łagodzące, regenerujące i ujędrniające. Znajduje również zastosowanie jako stabilizator piany w kosmetykach myjących.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - proszek
  • barwa biała lub jasnobrązowa
  • bezwonny
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel