Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil

Nazwa INCI

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej jojoba


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient, który pod względem chemicznym jest ciekłym woskiem. Tworzy na skórze półtłusty film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Dzięki swojej budowie jest kompatybilny z lipidami naskórka (duża zawartość skwalenu) i może wspomagać odbudowę bariery hydrolipidowej. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające i zmiękczające. Nadaje się do każdego rodzaju cery, również problematycznej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • barwa żółta
  • lekko orzechowy zapach
  • tężeje w niższych temperaturach
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel