Silica

Nazwa INCI


Silica


Nazwa Zwyczajowa


Krzemionka/tlenek krzemu


Funkcja w Kosmetyku


  • substancja wypełniająca
  • stabilizator emulsji
  • regulator lepkości


Działanie w Kosmetyku


Krzemionka potocznie nazywana piaskiem, a pod względem chemicznym -będąca tlenkiem krzemu jest stosowana w kosmetykach najczęściej w formie drobno sproszkowanej. Dodaje się ją do preparatów o działaniu matującym. Są to zarówno kosmetyki pielęgnacyjne jak i produkty do makijażu. Ponadto bywa składnikiem past do zębów gdzie jej obecność umożliwia ścieranie resztek pokarmu mineralizujących się na zębach.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • biały proszek
  • nierozpuszczalna w wodzie



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Maj  2022
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel