Shorea Stenoptera Seed Butter

Nazwa INCI

Shorea Stenoptera Seed Butter


Nazwa Zwyczajowa

Masło Illipe


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów film, który zapobiega odparowywaniu wody (działa pośrednio nawilżająco) i chroni przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych. Stosowane w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie odżywcze, uelastyczniające, zmiękczające i wygładzające. Ze względu na dość twardą konsystencję znajduje zastosowanie w balsamach w sztyfcie, pomadkach do ust i mydłach, które topią się po kontakcie ze skórą. Jest nieco twardsze niż masło kakaowe.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • barwa jasnożółta
  • charakterystyczny orzechowy zapach
  • temperatura topnienia ok. 34°C


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Maj  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel