Shikimic Acid

2020-03-26
Nazwa INCI

Shikimic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas szikimowy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik keratolityczny
  • składnik antyseptyczny


Działanie w Kosmetyku

Kwas alfa-hydroksylowy. Posiada silne właściwości keratolityczne (stężenie 5% złuszcza, podobnie do 50% kwasu glikolowego). Jest stosunkowo łagodny, nie wywołuje silnego podrażnienia. Niemniej jego zastosowanie wymusza późniejszą ochronę przeciwsłoneczną. Poprawia jędrność i wyrównuje strukturę skóry. Przenika do skóry właściwej, gdzie pobudza fibroblasty do syntezy kolagenu i elastyny. Wykazuje właściwości antyseptyczne, seboregulujące oraz zmniejszające widoczność ujść gruczołów łojowych. Jest skutecznym składnikiem w pielęgnacji cery trądzikowe


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały lub jasnożółty proszek
  • rozpuszczalny w wodzie i słabo w alkoholach


Ograniczenia
Maksymalne stężenie 0,4 % (kwas) dla pojedynczego estru, 0,8 % (kwas) dla mieszaniny estrów.
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel