Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil

Nazwa INCI

Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej sezamowy


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Olej z nasion sezamu jest emolientem. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 6, szczególnie oleinowego i linolowego. Dodatkowo zawiera witaminę E, sezaminę i sezamolinę o działaniu przeciwrodnikowym i zapobiegającym jełczeniu. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające połysk. Powszechnie stosowany we wszystkich rodzajach kosmetyków, głównie do skóry suchej i dojrzałej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa żółta lub jasnobrązowa
  • łagodny, charakterystyczny zapach
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel