Sclerotium Gum

Nazwa INCI

Sclerotium Gum


Nazwa Zwyczajowa

Guma sclerotium


Funkcja w Kosmetyku

  • modyfikator reologii
  • stabilizator
  • emulgator
  • składnik nawilżający


Działanie w Kosmetyku

Guma sclerotium to naturalny polimer polisacharydowy o właściwościach zagęszczających, żelujących i stabilizujących. Powstaje w procesie fermentacji grzyba strzępkowego Sclerotium rolfsii. Jest stabilizatorem i zapewnia równomierne rozprowadzenie składników aktywnych. Posiada właściwości błonotwórcze, zapobiega nadmiernemu wysuszeniu skóry, wspiera barierę hydrolipidową oraz zmniejsza przeznaskórkową utratę wody. Jest skutecznym środkiem zawieszającym, dzięki czemu stosowana jest w preparatach zawierających pigmenty i filtry przeciwsłoneczne.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • białe granulki
  • rozpuszczalna w wodzie
  • stabilna w szerokim zakresie ph (5.0 - 12.0)


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel