Salvia Officinalis Leaf Extract

Nazwa INCI

Salvia Officinalis Leaf Extract


Nazwa Zwyczajowa

Ekstrakt z liści szałwii lekarskiej


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwbakteryjny
  • składnik ściągający
  • składnik przeciwłupieżowy


Działanie w Kosmetyku

Ekstrakt o dużej zawartości garbników, terpenów, flawonoidów i kwasów organicznych. Działa przeciwbakteryjnie, ściągająco i przeciwzapalnie, co czyni go dobrym składnikiem do skóry tłustej, skłonnej do niedoskonałości, a także w kosmetykach do problematycznej skóry głowy (przetłuszczanie, łupież, wypadanie włosów). Wpływa na mikrokrążenie skórne i działa ochronnie na naczynia krwionośne. Często jest to składnik dodawany do dezodorantów, ponieważ hamuje namnażanie bakterii odpowiedzialnych za nieprzyjemny zapach oraz lekko ściąga ujścia gruczołów potowych. Stosowany także w preparatach do jamy ustnej i do stóp.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • rozpuszczalny w wodzie
  • charakterystyczny zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel