Salix Alba (Willow) Bark Extract

Nazwa INCI

Salix Alba (Willow) Bark Extract


Nazwa Zwyczajowa

Ekstrakt z kory wierzby białej


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwzapalny
  • składnik przeciwbakteryjny
  • składnik keratolityczny


Działanie w Kosmetyku

Ekstrakt o dużej zawartości naturalnego kwasu salicylowego (prekursorów). Ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, oczyszczające i złuszczające, dlatego często jest wykorzystywany w kosmetykach do skóry trądzikowej, zanieczyszczonej i tłustej. Może być także stosowany w przypadku skóry wrażliwej i naczyniowej, ponieważ nie ma mocnego działania drażniącego. Reguluje wydzielanie sebum, oczyszcza gruczoły łojowe oraz zmniejsza stan zapalny. Może także wspomagać działanie konserwujące w kosmetyku. Osoby uczulone na salicylany powinny zachować ostrożność.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • brązowo-żółty proszek
  • dobrze rozpuszczalny w wodzie i alkoholu
  • charakterystyczny zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel