Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil

Nazwa INCI

Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z pestek malin


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Olej z pestek malin jest bogatym źródłem NNKT (omega 3 i 6), antyoksydantów (karotenoidów, wit. E) oraz elagotan - prekursorów kwasu elagowego, który działa ochronnie na DNA komórek, antybakteryjnie i rozjaśniająco. Jest lekkim olejem, tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Nie daje uczucia dużej tłustości na skórze. Stosowany w kosmetykach ma działanie wygładzające, zmiękczające, przeciwzapalne oraz regenerujące. Odpowiedni dla każdego rodzaju cery, także trądzikowej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • charakterystyczny, owocowy zapach
  • barwa żółta
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel