Punica Granatum (Pomegranate) Sterols

Nazwa INCI

Punica Granatum (Pomegranate) Sterols


Nazwa Zwyczajowa

Sterole z owoców granatu


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • antyoksydant


Działanie w Kosmetyku

Naturalny zamiennik wazeliny i lanoliny. Tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Wzmacnia funkcję barierową skóry, przyspiesza jej regenerację oraz chroni przed szkodliwym działaniem środowiska zewnętrznego. Wykazuje działanie zmiękczające, ochronne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. W pielęgnacji włosów wzmacnia ich połysk i miękkość. Polecany szczególnie w kosmetykach do skóry przesuszonej oraz w produktach ochronnych do ust.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe (pasta)
  • barwa od białej do jasnożółtej
  • charakterystyczny zapach
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel