Pullulan

Nazwa INCI

Pullulan


Nazwa Zwyczajowa

Pullulan


Funkcja w Kosmetyku

  • substancja filmotwórcza
  • środek zagęszczający


Działanie w Kosmetyku

Polisacharyd pochodzenia naturalnego wytwarzany w procesie fermentacji. Wykorzystywany jest jako substancja filmotwórcza i środek zagęszczający. Tworzy na powierzchni skóry film, który zmniejsza przeznaskórkową utratę wody i zapewnia natychmiastowy efekt wygładzenia. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyków oraz ułatwia ich rozsmarowywanie. Jest stabilnym nośnikiem składników aktywnych, barwników i substancji zapachowych. W wyższych stężeniach stosowany jest w tuszach do rzęs, produktach do stylizacji włosów i maskach peel-off.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • krystaliczny proszek
  • bezwonny
  • barwa biała
  • rozpuszczalny w wodzie
  • stabilny w szerokim zakresie pH


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel