Prunus Domestica Seed Oil

Nazwa INCI

Prunus Domestica Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z pestek śliwki


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient o wysokiej zawartości kwasu oleinowego i linolowego, a także witaminy E. Tworzy na skórze film, który zabezpiecza przed nadmierną utratą wody z naskórka i działaniem czynników zewnętrznych. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, regenerujące i przeciwzapalne, wzmacnia barierę lipidową naskórka, zmniejsza szorstkość i łuszczenie się skóry. Nie pozostawia wrażenia dużej tłustości na skórze. Stosowany w pielęgnacji włosów (szczególnie zalecany do średnioporowatych) dodaje im blasku i zapobiega rozdwajaniu się końcówek. W kosmetykach stosowany także ze względu na swój charakterystyczny marcepanowy zapach.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • barwa żółta
  • charakterystyczny marcepanowy zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel