Propylene Glycol

Nazwa INCI

Propylene Glycol


Nazwa Zwyczajowa

Glikol propylenowy


Funkcja w Kosmetyku

  • humektant
  • promotor przejścia
  • solubilizator


Działanie w Kosmetyku

Składnik nawilżający, wspomagający przenikanie innych substancji zawartych w kosmetyku (tzw. promotor przenikania). Ma właściwości higroskopijne, czyli wiąże cząsteczki wody. Tworzy też film na skórze, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (TEWL), przez co działa pośrednio nawilżająco. Zapobiega także utracie wilgotności z masy kosmetycznej, ułatwia rozpuszczanie innych składników polarnych i wspomaga system konserwacji (preservative booster). Pozyskiwany najczęściej syntetycznie. Uznany jest za substancję bardzo bezpieczną, szczególnie w stężeniach stosowanych w kosmetykach.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • gęsta ciecz
  • bezbarwny
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Luty  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel