Potassium Sorbate

2020-06-19
Nazwa INCI

Potassium Sorbate


Nazwa Zwyczajowa

Sorbinian potasu


Funkcja w Kosmetyku

  • konserwant


Działanie w Kosmetyku

Substancja konserwująca posiadająca szerokie spektrum działania grzybobójczego oraz nieco słabsze działanie bakteriobójcze. Wykazuje największą skuteczność w pH 5-6 (natomiast w pH >7 jego skuteczność maleje). Powszechnie uważany za nieszkodliwy. Zaaprobowany przez Ecocert do stosowania w kosmetykach naturalnych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały, krystaliczny proszek
  • bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie i alkoholu
  • słaby, charakterystyczny zapach

Ograniczenia
W produktach przeznaczonych do długotrwałego kontaktu ze skórą stężenia nie powinny przekraczać 1%.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel