Polysorbate 60

Nazwa INCI

Polysorbate 60


Nazwa Zwyczajowa

Polisorbat 60


Funkcja w Kosmetyku

  • surfaktant
  • solubilizator
  • emulgator O/W HLB: 14,9


Działanie w Kosmetyku

Niejonowy środek powierzchniowo czynny. Delikatny dla skóry, nie powoduje podrażnień. Stosowany jako solubilizator olejków eterycznych. Używany również do tworzenia emulsji O/W. Dzięki właściwościom powierzchniowo czynnym, ułatwia zmywanie preparatów ze skóry, włosów itp. Połączenie składnika z anionowym środkiem powierzchniowo czynnym tworzy gęstą, stabilną pianę.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz lub półciekła pasta o barwie od żółtej do brązowej
  • rozpuszczalna w wodzie i alkoholu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel