Polysilicone-15

Nazwa INCI

Polysilicone-15


Nazwa Zwyczajowa

Parsol SLX


Funkcja w Kosmetyku

  • filtr UV (UVB)


Działanie w Kosmetyku

Polimerowy filtr organiczny (chemiczny). Chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym w zakresie UVB, a także jest skutecznym fotostabilizatorem innych filtrów. Pozostawia na skórze suchą i jedwabistą warstwę, a jego polimerowa struktura tworzy na skórze jednolity film. Nie daje efektu tłustości i poprawia właściwości sensoryczne. Często łączy się go z innymi filtrami UV, aby uzyskać szersze spektrum ochrony przeciwsłonecznej. Stosowany w produktach do włosów zapobiega blaknięciu koloru i wygładza. Nie jest wchłaniany przez skórę.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • lepka ciecz
  • bezbarwna lub bladożółta
  • rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych, nierozpuszczalny w wodzie

Ogramnczenia

Maksymalne dopuszczalne stężenie to 10%.


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel