Polyhydroxystearic Acid

Nazwa INCI

Polyhydroxystearic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas polihydroksystearynowy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik dyspergujący
  • stabilizator


Działanie w Kosmetyku

Składnik pochodzenia roślinnego. Jest doskonałym środkiem dyspergującym dla filtrów mineralnych i pigmentów. Ułatwia równomierne rozprowadzanie tych substancji na skórze i zmniejsza bielenie. Poprawia skuteczność i stabilność kosmetyków przeciwsłonecznych, zapobiega agregacji filtrów mineralnych. Może modyfikować konsystencję produktów (poprawia ich kremowość, rozsmarowywalność i zagęszcza) oraz zwiększa trwałość kosmetyku gotowego.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • lepka ciecz lub ciało stałe
  • barwa jasnobrązowa
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Grudzień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel