Polyglyceryl-10 Myristate

Nazwa INCI


Polyglyceryl-10 Myristate


Nazwa Zwyczajowa


Mirystynian dekaglicerolu


Funkcja w Kosmetyku


  • emulgator
  • stabilizator emulsji
  • emolient


Działanie w Kosmetyku


Jest to ester poliglicerolu i kwasu mirystynowego (kwasu tłuszczowego). Znajduje zastosowanie podczas tworzenia emulsji i zawiesin. Zapewnia ich stabilność, zapobiega wytrącaniu i osadzaniu się substancji nierozpuszczalnych. Pełni również rolę emolientacyjną - zmiękcza skórę i chroni ją przed przesuszeniem. Nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję oraz poprawia ich rozsmarowywalność. Używany w produktach myjących łagodzi potencjał drażniący silnych detergentów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • lepka ciecz
  • barwa jasnożółta



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2023
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel