Pogostemon Cablin Oil

Nazwa INCI


Pogostemon Cablin Oil


Nazwa Zwyczajowa


olejek paczulowy


Funkcja w Kosmetyku


  • składnik antyseptyczny
  • składnik zapachowy
  • składnik przeciwzapalny
  • składnik przeciwłupieżowy


Działanie w Kosmetyku


Olejek pozyskiwany z krzewu paczuli uprawianej głównie w Azji. Posiada silne właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, bakteriobójcze i przeciwbólowe. Reguluje pracę gruczołów łojowych, ograniczając występowanie wykwitów skórnych oraz przyspiesza gojenie sie ran minimalizując powstawanie blizn. Łagodzi stany zapalne, pomagając w leczeniu trądziku i egzemy. Stosowany jest w kosmetykach do cery suchej, dojrzałej i trądzikowej. Ponadto wpływa na regulację płynów działając ujędrniająco dlatego jest dodawany w preparatach antycelulitowych. W pielęgnacji włosów ma działanie przeciwłupieżowe.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • intensywny zapach korzenno-ziemisty
  • barwa ciemnobrązowa
  • oleista ciecz



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel