Piroctone Olamine

Nazwa INCI

Piroctone Olamine


Nazwa Zwyczajowa

Pirokton olaminy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwłupieżowy
  • składnik przeciwgrzybiczy
  • składnik przeciwświądowy
  • konserwant


Działanie w Kosmetyku

Składnik wykorzystywany głównie w produktach do pielęgnacji problematycznej skóry głowy. Ze względu na swoje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze (także Malassezia furfur) oraz łagodzące swędzenie i stan zapalny, często spotyka się go w preparatach przeciwłupieżowych. Sprawdza się też bardzo dobrze przy ŁZS – łojotokowym zapaleniu skóry. Dodatkowo działa seboregulująco i redukuje powstawanie nieprzyjemnego zapachu. Wspomaga również system konserwacji i przedłuża trwałość kosmetyku.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - proszek
  • barwa biała
  • dobrze rozpuszczalny w etanolu
Ograniczenia
Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia to:
  • 1,0 % w produktach spłukiwanych
  • 0,5 % - w innych produktach


    Powrót do Cosipedii
    Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021

    Polecane

    Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
    Zamknij
    pixel