Phytic Acid

Nazwa INCI

Phytic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas fitowy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik keratolityczny
  • inhibitor tyrozynazy
  • antyoksydant
  • promotor przenikania


Działanie w Kosmetyku

Kwas alfa-hydroksylowy - AHA. Jest kwasem samoneutralizującym, dzięki czemu jego działanie jest mało drażniące(porównując z kwasem glikolowym), a poziom eksfoliacji jest kontrolowany W procesie złuszczania skutecznie rozjaśnia przebarwienia oraz zapobiega powstawaniu nowych, jako inhibitor tyrozynazy. Dodatkowo spowalnia procesy starzenia się skóry, poprzez neutralizację wolnych rodników. W stężeniach poniżej 5% nie wykazuje właściwości keratolitycznych. Poprawia poziom nawilżenia oraz ułatwia przenikanie składników aktywnych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • zazwyczaj dostępny jako wodny roztwór
  • lepki, bezbarwny lub lekko żółty
  • rozpuszczalny w wodzie i alkoholu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel