Phenyl Trimethicone

Nazwa INCI

Phenyl Trimethicone


Nazwa Zwyczajowa

Trimetikon fenylowy


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • składnik filmotwórczy
  • składnik przeciwpienny


Działanie w Kosmetyku

Syntetyczny polimer, emolient suchy - chroni skórę przed utratą wilgoci, tworząc na jej powierzchni niewidoczny film. Dodany do kosmetyku poprawia jego właściwości aplikacyjne - rozsmarowywalność po skórze lub włosach, zmniejsza lepkość kosmetyków, ułatwia równomierne rozprowadzanie składników aktywnych na powierzchni skóry, nadaje wodoodporność kosmetykom przeciwsłonecznym i pomaga zwiększyć ich ochronę. Jest składnikiem przeciwpiennym - hamuje tworzenie się piany nawet podczas wstrząsania produktem. W kosmetykach do włosów nadaje połysk i miękkość, wygładza strukturę i zapobiega elektryzowaniu.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • przezroczysta, bezbarwna ciecz
  • rozpuszczalny w alkoholach, olejach i silikonach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel