Peg-100 Stearate

Nazwa INCI

Peg-100 Stearate


Nazwa Zwyczajowa

Kwas stearynowy oksyetylenowany 100 molami tlenku etylenu


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • emulgator O/W
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Bardzo popularny środek powierzchniowo czynny i emulgator pochodzenia syntetycznego. Często łączy się go ze stearynianem glicerolu, z którym tworzy bardzo skuteczny duet emulgatorów działający w szerokim zakresie pH. Może też wpływać na konsystencję masy kosmetycznej i zagęszczać ją. Zapobiega utracie wody poprzez tworzenie filmu na powierzchni skóry. W produktach do mycia wzmacnia właściwości oczyszczające.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • barwa biała
  • plastyczny


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2021
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel