Papain

2020-06-04
Nazwa INCI

Papain


Nazwa Zwyczajowa

Papaina


Funkcja w Kosmetyku

  • substancja złuszczająca


Działanie w Kosmetyku

Jest to enzym naturalnie występujący w owocach papai. Działa delikatnie eksfoliacyjnie, czyli złuszcza martwe komórki naskórka (hydrolizując wiązania peptydowe w białkach). Jedna z najczęściej stosowanych substancji w peelingach enzymatycznych i maseczkach złuszczających, rozjaśniających. Papaina działa skutecznie, ale delikatnie, dlatego nadaje się do skór wrażliwych, suchych, a także trądzikowych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały proszek
  • dobrze rozpuszczalny w wodzie
  • charakterystyczny zapach papai
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel