PEG-40 Hydrogenated Castor Oil

2020-03-13
Nazwa INCI

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil


Nazwa Zwyczajowa

Uwodorniony olej rycynowy


Funkcja w Kosmetyku

  • solubilizator
  • środek powierzchniowo czynny
  • koemulgator W/O HLB=15


Działanie w Kosmetyku

Niejonowy środek powierzchniowo czynny. Stosowany najczęściej, aby wprowadzić składniki trudno rozpuszczalne w wodzie do roztworu hydrofilowego np. kompozycje zapachowe czy witaminy. Stabilizuje emulsje O/W, zapobiegając przed ich rozwarstwieniem. Ułatwia również zmywanie produktów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • gęsta ciecz o żółtym zabarwieniu
  • rozpuszczalna w wodzie, tłuszczach, alkoholu
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel