PEG-150 Distearate

Nazwa INCI

PEG-150 Distearate


Nazwa Zwyczajowa

Distearynian glikolu polietylenowego


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik stabilizujący pianę
  • solubilizator


Działanie w Kosmetyku

Niejonowy składnik powierzchniowo czynny, który pozwala wprowadzić do kosmetyku substancje trudno rozpuszczalne w wodzie np. kompozycje zapachowe czy witaminy. Poprawia także jakość piany oraz działa zagęszczająco w preparatach z anionowymi SPC. Często stosowany w kosmetykach myjących oraz w produktach pielęgnacyjnych do skóry i włosów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały
  • temperatura topnienia 57°C
  • rozpuszczalny w wodzie
  • stabilny w obecności elektrolitów i w niskim pH


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel