Oryza Sativa (Rice) Starch

Nazwa INCI

Oryza Sativa (Rice) Starch


Nazwa Zwyczajowa

Skrobia ryżowa


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik matujący
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Drobny proszek o bardzo dobrych właściwościach absorpcyjnych. Pochłania nadmiar sebum, matuje i daje efekt wygładzenia skóry. Działa nawilżająco i łagodząco. Składnik stosowany w pudrach do twarzy zapewnia jedwabiste wykończenie, zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek. Ze względu na swoje właściwości absorpcyjne stosowany jest również w dezodorantach i suchych szamponach. W kosmetykach może służyć także jako wypełniacz – zwiększa objętość masy kosmetycznej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe-proszek
  • barwa biała


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel