Oryza Sativa (Rice) Bran Oil

Nazwa INCI

Oryza Sativa (Rice) Bran Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z otrąb ryżowych, olej ryżowy


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty bogaty w NNKT, fitosterole i antyoksydanty. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające połysk. Może służyć jako plastyfikator i poprawiać miękkość kosmetyków stałych, np. w sztyfcie, dzięki czemu zapobiega kruszeniu, a także ułatwia rozsmarowywanie. Zapobiega procesom starzenia, dzięki neutralizowaniu wolnych rodników. Polecany skórom suchym, dojrzałym i wrażliwym.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa jasnożółta
  • nierozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Grudzień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel