Myristyl Lactate

Nazwa INCI

Myristyl Lactate


Nazwa Zwyczajowa

Mleczan mirystylu


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient, tworzy na powierzchni skóry nietłustą warstwę okluzyjną, która ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco) i chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi. Wykazuje działanie zmiękczające i wygładzające. Pozostawia delikatną, jedwabistą warstwę na skórze. Stosowany w kosmetykach myjących do ciała i włosów zmniejsza potencjał drażniący znajdujących się w nich środków powierzchniowo czynnych. Może modyfikować konsystencję kosmetyku. Wskazany głównie dla skór suchych i dojrzałych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwny
  • rozpuszczalny w alkoholu i glikolu propylenowym


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Grudzień  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel