Menthol

Nazwa INCI

Menthol


Nazwa Zwyczajowa

Mentol


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik chłodzący
  • składnik zapachowy


Działanie w Kosmetyku

Mentol jest związkiem terpenowym pochodzenia naturalnego, który pozyskuje się głównie z mięty pieprzowej. Do kosmetyków jest dodawany zazwyczaj jako składnik zapachowy, chłodzący i odświeżający, np. w produktach do ciała czy do stóp, a także w pastach do zębów i odświeżających kosmetykach do skóry głowy. Często pojawia się także w preparatach po goleniu, czy po opalaniu, kiedy skóra wymaga ukojenia. Może działać drażniąco przy skórach wrażliwych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – kryształy w kształcie igieł
  • bezbarwny
  • rozpuszczalny w etanolu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel