Mauritia Flexuosa Fruit Oil

2020-12-03
Nazwa INCI

Mauritia Flexuosa Fruit Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej buriti


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • antyoksydant


Działanie w Kosmetyku

Emolient o wysokiej zawartości karotenoidów (beta-karoten), tokoferoli i kwasów tłuszczowych, w tym kwasu palmitynowego, oleinowego i linolenowego. Tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco) i chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i zmiękczające. Przywraca również blask matowym i zniszczonym włosom. Stosowany jest w kosmetykach do cery suchej, szorstkiej, dojrzałej i zniszczonej, a także w kosmetykach przeciwsłonecznych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa pomarańczowo-czerwona
  • charakterystyczny zapach
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel