Mangifera Indica (Mango) Seed Butter

2020-09-22
Nazwa INCI

Mangifera Indica (Mango) Seed Butter


Nazwa Zwyczajowa

Masło z nasion mango


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • składnik regenerujący
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Emolient, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy i stearynowy, a także przeciwutleniaczy. Uelastycznia, regeneruje, zmiękcza i wygładza skórę, wzmacnia jej barierę lipidową. Stosowane w pielęgnacji włosów wzmacnia je, wygładza, przywraca im blask i sprężystość. Najbardziej polecane jest do włosów niskoporowatych. Często jest to składnik sztyftów do pielęgnacji ust lub produktów do ciała.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • barwa biała lub jasnokremowa
  • temperatura topnienia około 40°C
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel