Mandelic Acid

Nazwa INCI

Mandelic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas migdałowy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik keratolityczny
  • składnik antybakteryjny
  • humektant


Działanie w Kosmetyku

Kwas alfa-hydroksylowy (AHA). Dość duża wielkość cząsteczki utrudnia przenikanie przez skórę, dlatego uznawany jest za delikatny kwas i może być używany w całorocznej pielęgnacji (nie jest fotouczulający). Polecany głównie dla osób ze skórą wrażliwą czy naczyniową, ale także trądzikową, dzięki silnym właściwościom przeciwbakteryjnym. W stężeniu do 10% nawilża oraz zmiękcza naskórek, w wyższych stężeniach złuszcza wierzchnie warstwy naskórka oraz reguluje keratynizację, dzięki temu rozjaśnia niewielkie przebarwienia i wygładza strukturę skóry. Dodatkowo reguluje wydzielanie sebum. Może być stosowany przy każdym rodzaju skóry.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały proszek w postaci kryształków
  • rozpuszczalny w alkoholach i w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel