Maltodextrin

Nazwa INCI

Maltodextrin


Nazwa Zwyczajowa

Maltodekstryna


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik nawilżający
  • absorbent
  • stabilizator emulsji


Działanie w Kosmetyku

Maltodekstryna to polisacharyd otrzymywany ze skrobi kukurydzianej, ryżowej lub ziemniaczanej. Wykazuje działanie nawilżające, a także filmotwórcze. Pełni funkcję absorbenta, środka wiążącego i stabilizatora emulsji – poprawia konsystencję oraz trwałość i spójność kosmetyku. Doskonale pochłania wilgoć (pot) oraz sebum, dzięki czemu znajduje zastosowanie w produktach do cery tłustej i mieszanej – ogranicza błyszczenie. Zastosowana w kosmetykach do włosów daje efekt wygładzenia, miękkości, nawilżenia i odbicia u nasady.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały proszek
  • lekko słodki smak
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel