Malic Acid

2020-03-18
Nazwa INCI

Malic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas jabłkowy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik keratolityczny
  • antyoksydant
  • humektant
  • modyfikator pH
  • składnik antybakteryjny


Działanie w Kosmetyku

Kwas alfa-hydroksylowy. Ma zdolność do przenikania w głąb skóry. Zależnie od stężenia ma inne zastosowanie. Dodawany w niewielkich ilościach reguluje pH mas kosmetycznych. Do 5% nawilża oraz przyspiesza złuszczanie. Łagodzi stany zapalne oraz reguluje pracę gruczołów łojowych. W wyższych stężeniach działa złuszczająco, antyseptycznie, wyrównuje koloryt oraz poprawia elastyczność skóry. Niezależnie od stężenia zapobiega pracy wolnych rodników, co wpływa na spowolnienie procesów starzenia. Kwas może fotouczulać, zalecana jest fotoprotekcja.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały proszek w postaci kryształków
  • rozpuszczalny w wodzie i alkoholu

Pozyskiwanie

Ekstrahowany z m. in. niedojrzałych jabłek, winogron oraz owoców agrestu. Pozyskiwany jest również syntetycznie.
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel