Magnesium Sulfate

Nazwa INCI

Magnesium Sulfate


Nazwa Zwyczajowa

Siarczan magnezu / Sól Epsom


Funkcja w Kosmetyku

  • modyfikator reologii
  • stabilizator


Działanie w Kosmetyku

Najczęściej występuje jako składnik pomocniczy, który służy głównie do stabilizowania emulsji dzięki wpływie na siłę jonową (w połączeniu np. z Magnesium Stearate). Służy także do modyfikowania konsystencji masy kosmetycznej – zwiększa lepkość (zagęszcza) i objętość masy kosmetycznej. W reakcji z wodą może wytwarzać ciepło. Na skórę działa przeciwzapalnie, relaksująco, nawilżająco i wygładzająco. Wykazuje także działanie przeciwdrobnoustrojowe i regulujące, dlatego jest to dobry składnik dla skór tłustych i problematycznych, a także do pielęgnacji skóry głowy.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • barwa biała
  • bezzapachowy
  • gorzki smak
  • rozpuszczalny w wodzie i etanolu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2021
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel