Magnesium Ascorbyl Phosphate

Nazwa INCI

Magnesium Ascorbyl Phosphate


Nazwa Zwyczajowa

Sól magnezowa fosforanu askorbylu, MAP


Funkcja w Kosmetyku

  • antyoksydant
  • składnik rozjaśniający


Działanie w Kosmetyku

Sól rozpuszczalna w wodzie, która jest bardziej stabilną formą witaminy C. W skórze jest przekształcana do kwasu askorbinowego, jednak wykazuje się dużo mniejszym potencjałem drażniącym. Słabo przenika przez naskórek. Wykazuje dodatkowo działanie nawilżające. Antyoksydant - neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu hamowane są procesy starzenia. Działa powierzchownie, lekko złuszcza naskórek, delikatnie rozjaśnia i poprawia koloryt skóry (hamuje aktywność tyrozynazy). Nadaje się szczególnie dla cer wrażliwych, które nie tolerują dobrze innych form witaminy C. MAP polecany jest także dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią. Jest to forma bardziej odporna na działanie światła i utlenianie, jednak wykazuje się mniej efektywnym działaniem, dlatego wymaga stosowania w wyższych stężeniach. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, poszarzałych, z przebarwieniami oraz wspomagająco w kosmetykach przeciwsłonecznych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • barwa biała
  • bezzapachowy
  • rozpuszczalny w wodzie
  • stabilny w pH 6-8


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel