Linalool

Nazwa INCI

Linalool


Nazwa Zwyczajowa

Linalol


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik kompozycji zapachowej


Działanie w Kosmetyku

Nienasycony alkohol alifatyczny z grupy terpenów, który występuje w wielu kompozycjach zapachowych. Oprócz tego może pełnić też funkcję maskującą nieprzyjemne zapachy innych surowców, a także przeciwdrobnoustrojową. W największej ilości występuje w olejku eterycznym lawendowym, a także w olejkach cytrusowych. Linalool jest mieszaniną 2 form: linalolu R o zapachu bardziej kwiatowo-drzewiastym oraz linalolu S o zapachu bardziej słodkim, kwiatowym. Może mieć właściwości alergizujące, dlatego w przypadku przekroczenia określonego stężenia umieszcza się go w składzie INCI. Badania wykazały, że uczulać może nie tyle sam linalol, co produkty jego samoutleniania (samoistnej degradacji) - wodoronadtlenek linalolu.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • bezbarwna ciecz
  • zapach kwiatowy (konwaliowy)

Ogramnczenia

Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników, gdy jej stężenie przekracza:
  • 0,001 % w produkcie niespłukiwanym
  • 0,01 % w produkcie spłukiwanym


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel