Limonene

Nazwa INCI

Limonene


Nazwa Zwyczajowa

Limonen


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik kompozycji zapachowej


Działanie w Kosmetyku

Związek terpenowy najczęściej występujący w wielu kompozycjach zapachowych. W największej ilości występuje w cytrusowych olejkach eterycznych. Nie jest dodawany do kosmetyku jako oddzielny związek, a stanowi jedynie składową innego składnika. Może mieć właściwości alergizujące, dlatego w przypadku przekroczenia określonego stężenia umieszcza się go w składzie INCI.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • bezbarwna ciecz
  • cytrynowy zapach

Ograniczenia
Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników, gdy jej stężenie przekracza:
  • 0,001 % w produkcie niespłukiwanym
  • 0,01 % w produkcie spłukiwanym


    Powrót do Cosipedii
    Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020
    Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
    Zamknij
    pixel