Lecithin

Nazwa INCI

Lecithin


Nazwa Zwyczajowa

Lecytyna


Funkcja w Kosmetyku

  • emulgator
  • antystatyk
  • promotor przenikania


Działanie w Kosmetyku

Składnik budulcowy błon komórkowych. W kosmetykach działa jako emulgator i stabilizator emulsji, zapobiega rozwarstwianiu fazy wodnej i olejowej. Często używany do tworzenia liposomów, które służą do stabilizacji innych składników aktywnych, a także poprawiają ich wnikanie w głębsze warstwy skóry. Lecytyna wykazuje działanie zmiękczające, poprawia nawilżenie skóry, wzmacnia barierę hydrolipidową. Zapobiega elektryzowaniu się włosów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • barwa jasnożółta lub jasnobrązowa
  • rozpuszczalna w oleju i etanolu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel