Lanolin

Nazwa INCI

Lanolin


Nazwa Zwyczajowa

Lanolina


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • koemulgator W/O
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty. Tworzy na powierzchni włosów i skóry okluzyjny film zapobiegając przed nadmiernym odparowywaniem wody. Pozostawia na skórze jedwabisty film oraz odbudowuje warstwę lipidową. Poprawia właściwości sensoryczne oraz aplikacyjne. Stosowana w wysokich stężeniach chroni przed wiatrem i mrozem np. w pomadkach do ust. Dodawana jest również do produktów myjących, aby wspomóc odbudowę bariery lipidowej, naruszonej w procesie mycia.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • gęsta ciecz o żółtym zabarwieniu i charakterystycznym zapachu
  • rozpuszczalna w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel