Lactobionic Acid

2020-03-13
Nazwa INCI

Lactobionic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas laktobionowy


Funkcja w Kosmetyku

  • humektant
  • antyoksydant
  • składnik przeciwzapalny


Działanie w Kosmetyku

Kwas poli-hydroksylowy - PHA. Nie ma potencjału drażniącego. Może być stosowany przez cały rok. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników oraz hamuje enzymy mataloproteinazy, dzięki temu spowalnia procesy starzenia . Dodatkowo pobudza syntezę kolagenu i elastyny, poprawiając elastyczność skóry. Posiada również właściwości higroskopijne, poprawiając poziom nawilżenia. Kwas łagodzi podrażnienia oraz przyspiesza proces regeneracji.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały proszek w postaci kryształków
  • rozpuszczalny w wodzie i słabo w alkoholu

Pozyskiwanie

Otrzymywany z utleniania naturalnie występującej laktozy lub laktozy rafinowanej.
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel