Lactic Acid

2020-03-18
Nazwa INCI

Lactic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas mlekowy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik keratolityczny
  • humektant
  • składnik antybakteryjny
  • regulator pH


Działanie w Kosmetyku

Kwas alfa-hydroksylowy (AHA). Ma zdolność do przenikania w głąb naskórka. W zależności od stężenia kwasu ma różne zastosowanie. Dodawany w niewielkich ilościach, reguluje pH mas kosmetycznych. Do 10% ma właściwości zmiękczające, nawilżające oraz regulujące mechanizm naturalnego złuszczania skóry. Zarówno w pH do 10% i w wyższym, reguluje pracę gruczołów łojowych oraz zmniejsza widoczność ich ujść. Powyżej 10% złuszcza naskórek, wyrównuje koloryt skóry, może uwrażliwiać skórę na promieniowanie UV. Niezależnie od stężenia jest skutecznym składnikiem w pielęgnacji cery trądzikowej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • lepka, bezwonna ciecz(dostępny jako roztwór)
  • bezbarwna lub jasnożółta
  • rozpuszczalna w wodzie i alkoholach
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel