Kojic Acid

Nazwa INCI

Kojic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas kojowy


Funkcja w Kosmetyku

  • inhibitor tyrozynazy
  • składnik keratolityczny
  • antyoksydant
  • składnik antybakteryjny


Działanie w Kosmetyku

Jest jednym z najskuteczniejszych składników depigmentacyjnych (rozjaśniających przebarwienia). Działa hamująco na aktywność tyrozynazy, dzięki czemu zmniejsza syntetyzowanie melaniny - już istniejące przebarwienia są rozjaśniane, a powstawanie nowych jest zatrzymywane. Kwas kojowy dzięki zdolności redukowania wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia się skóry. Jest bardzo skuteczny już w niskich stężeniach, jednak może być podrażniający przy wrażliwych cerach. Kwas ten jest bardzo niestabilny i może się utleniać, a wtedy zmienia barwę na brązową. Działa w szerokim zakresie pH (4-9). Najskuteczniejszy w połączeniu z innymi składnikami depigmentacyjnymi.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały lub lekko beżowy, kryształowy proszek
  • rozpuszczalny w wodzie i alkoholu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel