Isononyl Isononanoate

Nazwa INCI

Isononyl Isononanoate


Nazwa Zwyczajowa

Izononanian izononylu


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • antystatyk
  • plastyfikator


Działanie w Kosmetyku

Syntetyczny emolient suchy. Tworzy na powierzchni skóry i włosów film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody (działa pośrednio nawilżająco). Wykazuje właściwości zmiękczające i wygładzające, poprawia również rozsmarowywanie produktów. Zastosowany w kosmetykach do włosów zapobiega elektryzowaniu i plątaniu się włosów, a także ułatwia ich rozczesywanie. Może być także stosowany jako plastyfikator i dyspergator pigmentów w kosmetykach kolorowych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • bezbarwna
  • nierozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel