Isoamyl Laurate

Nazwa INCI

Isoamyl Laurate


Nazwa Zwyczajowa

Laurynian izoamylu


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient suchy
  • substancja konsystencjotwórcza
  • regulator lepkości
  • rozpuszczalnik


Działanie w Kosmetyku

Składnik poprawiający właściwości sensoryczne. Pozostawia silikonowe wykończenie. Niekomedogenny. Stosowany w produktach kierowanych do skóry, włosów i makijażu. W pielęgnacji włosów może być dodawany do baz środków powierzchniowo czynnych, ułatwiając rozczesywanie po oczyszczaniu. W pielęgnacji skóry ułatwia rozprowadzanie, zapobiega klejeniu oraz bieleniu produktów. Usuwa również uczucie tłustości, nadając im lekkiego i jedwabistego wykończenia. Dodatkowo ułatwia dyspersję pigmentów oraz fizycznych filtrów UV.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • bezbarwna lub lekko żółta, lepka ciecz
  • rozpuszczalna w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel