Imidazolidinyl Urea

Nazwa INCI

Imidazolidinyl Urea


Nazwa Zwyczajowa

Imidazolidyno mocznik


Funkcja w Kosmetyku

  • konserwant


Działanie w Kosmetyku

Substancja konserwująca o szerokim spektrum działania przeciwbakteryjnego i przeciwgrzybiczego. Chroni kosmetyk przed zakażeniem mikroorganizmami podczas przechowywania i stosowania produktu. Dobrze komponuje się z innymi składnikami formulacji. Może uwalniać formaldehyd, dlatego osoby uczulone na ten składnik powinny zachować ostrożność. Jeżeli stężenie formaldehydu w produkcie jest większe niż 0,05% to musi zawierać on ostrzeżenie „Zawiera formaldehyd”.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały proszek
  • dobrze rozpuszczalny w wodzie
  • bezwonny

Ograniczenia
Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia 0,6 %.


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel