Hydrolyzed Keratin

Nazwa INCI

Hydrolyzed Keratin


Nazwa Zwyczajowa

Keratyna hydrolizowana


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik filmotwórczy
  • składnik kondycjonujący włosy
  • stabilizator piany
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Keratyna jest białkiem naturalnie występującym w skórze, włosach i paznokciach. Jej hydrolizat wykorzystywany w kosmetykach ma działanie filmotwórcze, nawilżające. Może być dodawany do preparatów z anionowymi SPC (np. SLS, SLES) jako składnik łagodzący drażnienie. Modyfikator reologii i właściwości sensorycznych – może zwiększać lepkość kosmetyku. W produktach do włosów stosowany jako składnik zapobiegający elektryzowaniu się, nabłyszczający, regenerujący.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe lub ciecz
  • rozpuszczalna w wodzie
  • żółta lub brunatna
  • charakterystyczny zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel