Hydrolyzed Glycosaminoglycans
Nazwa INCI
Hydrolyzed Glycosaminoglycans
Nazwa Zwyczajowa
Hydrolizowane glikozaminoglikany (GAG)
Hydrolizowane glikozaminoglikany (GAG)
Funkcja w Kosmetyku
- składniki nawilżające
Działanie w Kosmetyku
Są to wielocukry otrzymywane przy udziale mikroorganizmów, ale GAG występują też naturalnie w naszej skórze (najpopularniejszy GAG – kwas hialuronowy). Mają silne właściwości higroskopijne, czyli zdolności do wiązania wielu cząsteczek wody, dzięki czemu utrzymują wilgoć zarówno w skórze jak i w masie kosmetycznej. Tworzą na skórze film, który zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka, działają nawilżająco, zmiękczająco, wygładzająco i ochronnie. Pozostają na powierzchni skóry i nie wnikają do jej głębszych warstw ze względu na zbyt dużą cząsteczkę. Składnik ten optycznie wygładza drobne zmarszczki i napina skórę, poprawia sprężystość. Najczęściej wykorzystywany jest w kosmetykach do skóry suchej oraz w kosmetykach przeciwzmarszczkowych.
Są to wielocukry otrzymywane przy udziale mikroorganizmów, ale GAG występują też naturalnie w naszej skórze (najpopularniejszy GAG – kwas hialuronowy). Mają silne właściwości higroskopijne, czyli zdolności do wiązania wielu cząsteczek wody, dzięki czemu utrzymują wilgoć zarówno w skórze jak i w masie kosmetycznej. Tworzą na skórze film, który zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka, działają nawilżająco, zmiękczająco, wygładzająco i ochronnie. Pozostają na powierzchni skóry i nie wnikają do jej głębszych warstw ze względu na zbyt dużą cząsteczkę. Składnik ten optycznie wygładza drobne zmarszczki i napina skórę, poprawia sprężystość. Najczęściej wykorzystywany jest w kosmetykach do skóry suchej oraz w kosmetykach przeciwzmarszczkowych.
Właściwości Fizyczno-Chemiczne
- ciało stałe
- rozpuszczalny w wodzie
Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2020