Hydrolyzed Glycosaminoglycans

Nazwa INCI

Hydrolyzed Glycosaminoglycans


Nazwa Zwyczajowa

Hydrolizowane glikozaminoglikany (GAG)


Funkcja w Kosmetyku

  • składniki nawilżające


Działanie w Kosmetyku

Są to wielocukry otrzymywane przy udziale mikroorganizmów, ale GAG występują też naturalnie w naszej skórze (najpopularniejszy GAG – kwas hialuronowy). Mają silne właściwości higroskopijne, czyli zdolności do wiązania wielu cząsteczek wody, dzięki czemu utrzymują wilgoć zarówno w skórze jak i w masie kosmetycznej. Tworzą na skórze film, który zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka, działają nawilżająco, zmiękczająco, wygładzająco i ochronnie. Pozostają na powierzchni skóry i nie wnikają do jej głębszych warstw ze względu na zbyt dużą cząsteczkę. Składnik ten optycznie wygładza drobne zmarszczki i napina skórę, poprawia sprężystość. Najczęściej wykorzystywany jest w kosmetykach do skóry suchej oraz w kosmetykach przeciwzmarszczkowych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel